zaterdag 9 oktober 2010

Handel en Mode: Opdracht 10

De fairtrade winkels bij mij in de buurt zijn alleen de Wereldwinkels.

Favoriete kledingmerk: H&M
H&M heeft gelukkig een beleid ontwikkeld om misstanden bij de productie van haar kleding aan te pakken.
Dat is een opsteker, omdat H&M een van de grootste modeketens van Europa is. Toch zou H&M nog vaker kunnen gaan samenwerken met andere bedrijven om problemen (bijvoorbeeld rondom het uitbetalen van een leefbaar loon) breed aan te pakken. H&M reageert meestal goed op het moment dat er problemen duidelijk worden, alleen doet ze nog te weinig om die problemen te voorkomen.

Werkt het bedrijf met andere organisaties samen?H&M is lid van de Fair Labor Association (FLA) dat een samenwerkingsverband is van bedrijven, maatschappelijke organisaties en universiteiten.

Leefbaar loon?Nee, de FLA noemt nergens het recht op een leefbaar loon. H&M stelt dat een fabriek minstens het minimumloon moet betalen, maar dat is vaak niet voldoende om van te leven.

Transparantie?H&M besteedt veel aandacht aan het informeren van haar klanten over hoe het maatschappelijk verantwoord probeert te opereren. Haar gedragscode en uitgebreid jaarverslag zijn online te vinden.

Verificatie?H&M is lid van de FLA en laat haar leveranciers onafhankelijk controleren. Helaas zijn de controleurs van de FLA vaak mensen met een acountancy achtergrond die zich minder kunnen inleven in de situatie op de werkvloer in kledingfabrieken. Wel laat het de rapporten controleren door lokale arbeidsorganisaties.


Ik ben zelf eigenlijk niet fairtrade. Ik let er eigenlijk niet op of de producten die ik koop fairtrade zijn. Dit zou ik wel moeten doen maar de producten die fairtrade zijn zijn meteen ook veel duurder. Een bak Ben & Jerry's bijvoorbeeld (die fairtrade zijn) waar minder in zit dan een bak ijs van bijvoorbeeld de Albert Heijn kost 4,25 terwijl een bak ijs van de AH niet veel meer dan 2 euro kost. Hoewel Ben & Jerry's het geld wel waard is haha.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten